COAX KABEL TRAP DIPOL

til 60 & 80 meter

 

En radioamatørven og jeg  talte en dag om at bygge en kombiantenne til 60 og 80 meter. Efter lidt søgen på Internettet fandt vi noget der kunne bruges. Det har jeg oversat til dansk og resultatet er lagt op her.

Jeg har en DG8SAQ VNWA, som jeg bruger til mine målinger.

Da jeg jo skal bruge antennen på 60 meter har jeg valgt, at trap'en skal spærre på 5320 kHz.

 

 

Her er min første Trap, som er viklet på et rør med en diameter på 3,71 cm.

 

Herover er et billede af de data jeg har  lagt ind i et program jeg fandt på Internettet og som kan beregne størrelsen af spolen ud fra diameteren af formen og typen af kabel, du vil vikle spolen af. Det passer næsten. Programmet har jeg lagt i en Zippet fil som du kan hente HER

 

Her er skrueterminalen monteret, dog mangler monteringen af et loddeøje til tilledningen.

 

 

Min måle opstilling min VNWA og en lille antenne på en N-connector. Denne "antenne" er stukket ind i spolen for at måle på den.

 

 

Her er mine 2 spoler og min "antenne" til at måle spolen med.

 

 

Her er et billede fra min VNWA som viser et dyk på 5,32 MHz. Begge spoler dykker på samme frekvens, idet den blå farve er spole 1 og den røde farve er spole 2.

 

Jeg vil ikke beskrive fremstillingen yderligere, men vil sætte billerder ind af fremstillingen og beregningen, nemlig min danske oversættelse:

 

 

 

 

 

I ovenstående er der en lille fejl, idet  jeg har brugt RG 174, ikke RG 58!

 

Jeg har nu lavet en prøve opstilling af antennen. Det vil sige at jeg har målt alle ledninger ud så de passer med målene i ovenstående beskrivelse. Antennen er opsat i enhøjde af ca. 1,7 meter. Det er jo ikke det bedste, men de muligheder jeg lige havde i dag. 

 

 

Som det fremgår, så passer længderne ikke helt!
60 meter er for lang, resonans på 5,19 MHz, så det inderste stykke wire skal kortes op. Dette vil jo så også have virkning på 80 meter, som jo også er forlang. Et godt udgangspunkt.
Men jeg bliver nok nødt til lige at teste med min mcHF og det er muligt at køre nogle på antennen der hvor den hænger lige nu.

www.oz9f.dk, Powered by Joomla!